Cozonac cu mac


Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
8 galbenusuri
100 g zahar
100 gunt
250 ml smantana
1 lingura coaja rasa de lamaie
1 pliculet zahar vanilat
40 g drojdie
1/2 lingurita sare

Ingredinte pentru umplutura:
400 g seminte de mac
200 ml lapte
3 linguri cacao
8 albusuri
250 g zahar
2 linguri rom
100 g stafide
1 ou pentru uns.

Preparare:
Freci, intr-un castron, drojdia cu zaharul pana se lichefiaza.
Adaugi untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie rasa si faina.
Amesteci bine, apoi framanti energic pana devine un aluat omogen, nu prea tare, dar foarte elastic.
Acoperi cu un prosop si il lasi la crescut, in loc caldut, pana isi dubleaza volumul, circa 40 de minute.
Intre timp, fierbi semintele de mac, plus jumatate din cantitatea de zahar, in lapte, pana scade, apoi il lasi sa se raceasca.
Bati spuma albusurile cu zaharul ramas, adaugat treptat, pui romul, cacaoa, stafidele si semintele de mac racite si amesteci usor, prin rasturnare, pana se incorporeaza totul in albus.
Imparti aluatul in doua, intinzi fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara, o acoperi cu 1/2 din umplutura de mac si rulezi, apoi asezi cozonacul in tava unsa si il lasi la crescut circa 10 minute.
Procedezi la fel cu restul aluatului si dupa ce cresc in tava, ii ungi deasupra cu ou batut si ii introduci in cuptorul preincalzit pentru circa 60 de minute, la temperatura potrivita.
Lasi cozonacii la racit in tava rasturnata pe o parte si ii scoti dupa racirea completa.

Reteta preluata de pe bucatarul.ro